Brak produktów
To szkło bezpieczne o bardzo szerokim zastosowaniu w budownictwie, architekturze wnętrz, meblarstwie, produkcji przemysłowej urządzeń. Szkło hartowane oznacza się skrótem ESG, a szkło termicznie wzmacniane TVG / tzw. półhart
Hartowanie szkła polega na nagrzaniu szkła do wysokiej temperatury (620–680°C) i gwałtownym wystudzeniiu w strumieniu sprężonego powietrza, na skutek czego w warstwie powierzchniowej powstają naprężenia ściskające, co znacznie podwyższa wytrzymałość szkła.
Szkło hartowane charakteryzuje się wyższą sprężystością oraz wytrzymałością mechaniczną i termiczną niż szkło odprężone float; jest bezpieczniejsze, ponieważ po stłuczeniu rozpada się na drobne niekaleczące kawałki (szkło odprężone rozpada się na niebezpieczne igły).
Szkła już zahartowanego nie poddaje się dalszej twardej obróbce (takiej jak cięcie, wiercenie, szlifowanie krawędzi) – jest to związane z dużym ryzykiem uszkodzenia formatki lub trwałego jej osłabienia. Niemniej szkło już zahartowane można:
to cecha fizyczna szkła hartowanego ESG – polega na uwidaczniających się w świetle spolaryzowanym kolorowych plamach.
W procesie hartowania szkła w jego w przekroju pojawiają się strefy różnych naprężeń, które powodują podwójne załamania promieni świetlnych w szkle. Jeśli szkło sodowo-wapniowo-krzemianowe (ESG lub TVG) jest obserwowane w świetle spolaryzowanym, pola naprężeń są widoczne jako szare lub kolorowe obszary, ciemniejsze cętki lub pasma na powierzchni szyb. Strefy naprężeń i efekty anizotropii wynikają więc z procesu hartowania szkła. Są one widoczne pod określonym kątem i w określonych sytuacjach instalacyjnych. Zmiana kąta patrzenia na dany obszar szkła powoduje znikanie tego zjawiska.
Anizotropia, zgodnie z obowiązującymi wytycznymi technicznymi i normą europejską EN 12150 jest traktowana jako cecha fizyczna szkła hartowanego i w żadnym wypadku nie jest wadą szkła.